
Dräger alkolås
Här kan du:
Villkorat Dräger alkolås
Lära dig hur det används
Ansöka om alkolåsinstallation
Få svar på vanliga frågor
Här kan du:
Villkorat Dräger alkolås
Lära dig hur det används
Ansöka om alkolåsinstallation
Få svar på vanliga frågor
Nej!
Du måste besöka en av de auktoriserade verkstäderna för villkorat körkort. Om du inte använder dig av en auktoriserad verkstad riskerar du att Transportstyrelsen återkallar ditt villkorade körkort.
Ingenting, ditt lås kommer fungera som vanligt tills din villkorade period är över. Efter avslutad programtid kan du ha kvar låset i förebyggande syfte.
Nej. Sista installationsdatum för Interlock XT var 2016-02-28.
Kontakta i första hand din lokala serviceverkstad. De kan vanligtvis hjälpa dig med de flesta tekniska eller användarrelaterade frågor.
Du kan endast vända dig till en auktoriserad villkorad verkstad för Dräger. Det finns nämligen också verkstäder som servar Dräger, men inte villkorat.
Dräger Assistans gäller INTE villkorade körkort.
I Dräger Alkolås byts hela blåskanalen ut när munstycket byts. Det finns alltså inga ytor där bakterier kan finnas kvar till nästa test. Detta är också en hygienisk aspekt, då inte saliv och annat kan samlas i instrumentet.
Munstycket är tillverkat av nytt plastgranulat som är godkänt enligt medicinsk kvalitet.
Dräger alkolås är utrustat med ett flersensorsystem som evalueras för att detektera att det är en människa som blåser. Detta gör det mycket svårmanipulerat och alla vanliga metoder som tryckluft, ballonger, pumpar och filter detekteras.
Försök till manipulation sparas i loggen och rapporteras till Transportstyrelsen.
Du är personligt ansvarig för alla blås som görs i alkolåset.
Alkolåset är utrustat med så kallad fristartstid. Det innebär att man kan göra korta stopp utan att behöva blåsa igen. Detta är en säkerhetsfunktion så att du alltid kan starta motorn vid ofrivilliga stopp. Enligt Transportstyrelsens regelverk är denna 5 minuter och kan inte ändras.
Alkolåset är specifikt för alkohol och reagerar inte på andra störande ämnen.
Alkohol i små koncentrationer finns däremot i en mängd olika matvaror, handsprit, spolarvätska, med mera. För att vara säker på att detta inte ska påverka, undvik att äta cirka 10 minuter före ett test samt vädra kupén om stark alkohollukt känns från spolarvätska eller liknande. Du har 6 minuter på dig för ett återtest och hinner vädra innan utandningsprov krävs.
För att undvika problem med läckande behållare mm. så förvara aldrig alkoholhaltiga vätskor inne i kupén, helst inte alls i fordonet.
Har du ett Interlock 7000 kommer det att registrera omgivande alkohol som "munalkohol" för att Transportstyrelsen inte ska registrera det som forsök till körning med alkohol i blodet. Följ ändock rekomendationerna ovan för att minimera risken för problem.
En grafisk display ger alla meddelanden som behövs för att kunna hantera alkolåset och starta fordonet, även utan tidigare erfarenhet.
Displayen ger dessutom viktig information om återstående fristartstid, återstående tid till service och annan administrativ information. Du är dessutom skyldig att medverka och få instruktioner vid installationen.
Alkolåset måste värmas upp för att det inte ska ske kondensation i utandningsluften samt att den kemiska reaktionen i sensorn ska ske och ge ett korrekt mätvärde.
Dräger Alkolås är i dag det snabbaste låset på marknaden när det gäller uppvärmningstider. I rumstemperatur tar det 10 sekunder, vid några minusgrader cirka 1 minut.
Du kan också installlera en funktion som gör att alkolåset startar när du låser upp bilen med fjärrnyckel. Kontakta din lokala verkstad för att utföra detta.
Nej, det är konstruerat och monterat på ett sådant sätt att det enbart kan påverka starten av fordonet.
Du kan besöka vilken auktoriserad villkorad verkstad du vill inom Sverige för service och hjälp, se auktoriserad villkorad verkstad
Enligt Transportstyrelsens regler för villkorat körkort får du inte köra fordonet utanför Sverige.